RULLSKIDNYHETER 2016

Välkommen till portalen för alla rullskidåkare RULLSKIDOR.SE

SWENOR ALU CLASSIC ELITE

Längre rullskida från Swenor Mars, 2020
Helt ny rullskida från Swenor med en lite längre stomme som ger en helt annan stabilitet i diagonal och frånskjut. Utrustad med samma hjul som Swenor Fibreglass.

www.swenor.com

Swenor Alu Classic Elite


SWIX TRIAC CARBON CLASSIC

Nyutvecklad rullskida från Swix Maj, 2019
Superlätt rullskida i carbon med en helt ny och unik stomme. Stommen är utformad för att ge maximal kontroll och komfort. Bindningen är bakmonterad för att ge bättre kontroll i diagonalen. Säljs bara med 2:or (normalrull)

www.swix.no

SWIX TRIAC CARBON CLASSIC


SKIKE V9 TOUR 200

Ny tourmodell från Skike med 200 mm hjul April, 2019
Nästa modell från Skike med de nya större hulen. Skike V9 TOUR 200 har en led som gör att du bara sitter fast i skidan vid tåspetsarna, vilket underlättar frånskjut och diagonal. Bakhjulet ligger kvar i marken och fortsätter att spåra vid lyften. Utrustna med de extra stora hjulen för att klara riktigt dåligt underlag.

www.skike.se

SKIKE V9 TOUR 200


SWIX TRIAC CARBON SKATE

Ny skat rullskida från Swix Mars, 2019
Superlätt skaterullskida i carbon/kevlar med en helt ny och unik stomme för maximal komfort. Säljs bara med 2:or (normalrull)

www.swix.no

SWIX TRIAC CARBON SKATE


SYNS MED SWIX

Längdskidkläder även för rullskidåkning Maj, 2018
Här är en Swix kollektion som är tänkt att användas både för rullskidåkning och längdskidskidåkning. Färgsättningen gör att du både syns längs vägarna under sommarhalvåret och är snyggt klädd i vinterlandskapet. Kombinera dessa plagg med Falkes underställ, samt X-HIP rullskidbyxa och du har många bra kombinationer för det flesta klimat.

Denna kollektion säljs exklusivt via Rullskidcenter.se

www.rullskidcenter.se

Swix rullskidkollektion


SWIX RADIANT

En sommarkollektion April, 2018
Swix har till i år uppdaterat sin varselkollektion till en som går i svart och orange. Kollektionen består av jackor, tights och tröjor i dam och herr. Passar både för löpning och rullskidåkning.

www.swix.no

Swix Radient kollektion


NYA SOMMARPJÄXOR FRÅN ALPINA

Klassisk, Combi och Skate April, 2018
Alpina kommer med en uppdaterad produktlinje av sina sommarpjäxor under maj månad. Det är tre helt nya modeller. Man har lämnat det vita tygmaterialet till fördel för en mörkare och mer smutstålig färg. Finns som Skate (RSK), Combi (RCO) och Klassisk (RCL).

www.alpinasports.com

Alpina Summer


FALKE UNDERSTÄLL

Det är skillnad på underställ och underställ Mars, 2018
Underställ från den tyska tillverkaren Falke. Denna modell med namnet Warm har en mycket bra förmåga att transportera bort fukten från kroppen. Passar bådet till rullskidåkning och längdskidåkning. Dess unika material hindrar även bakterier att få fäste i tyget och på så sätt undviks den traditionella sportklädesdoften.

www.falke.de

Falke


NY SKIKE MED 200 MM HJUL

Skike V9 FIRE 200 Februari, 2018
Är detta årets största rullskidnyhet: Skike V9 FIRE med 200 mm hjul i diameter?
En ny modell från Skike som tar dig ut på ännu sämre vägar än tidigare med sina nya stora däck.
V9 FIRE bygger på samma hällyftteknik som V8 LIFT modellen, vilket gör den perfekt för stakning, frånskjut och skate. Båda Skiksen är utrustade med broms och man använder precis som tidigare vanliga skor i dem.
Leveransstart planerad till slutet av mars.

www.skike.se

Skike V9 FIRE 200


SOLESTAR SULOR FÖR RULL-/LÄNGDSKIDOR

Patenterat system November, 2017
Unik sula som stabiliserar foten och ökar komforten i skidpjäxan. Sulorna är baserade på det unika och patenterade SOLESTAR Stabilization Delta som ger effekt på både rullskidor och längdskidor.
Vid klassisk längdskidåkning ger Solestar Nordic en rakare och effektivare kraftöverföring. Vid fristil/skate förbättrar sulan kontrollen över tryck- och glidrörelsen samt ökar kanttrycket.
Solestar erbjuder sina kunder en 6 veckors Pengar-Tillbaka-Garanti.

www.solestar.de

Solestar


GODKÄNDA NORMALHJUL

Skidförbundets rekommendationer November, 2017
SSFs arbetsgrupp för rullskidor har rulltestat ett antal träningshjul mot varandra och satt ihop en lista med de hjul som gruppen rekommenderar om en arrangör vill genomföra en tävling med träningshjul.

Hjulfabrikat Märkning Övrig information
AE Roller Skis 2 Svarta gummihjul
Elpex 2, 3 eller 4 Svarta gummihjul och rosa PU-hjul
Marwe 0, 6 eller 7 Svarta gummihjul
Skigo 2 eller 3 Svarta gummihjul
Ski Skett L, P eller 2 Svarta och blåa hjul
Swenor 2, 3 eller 4 Svarta gummihjul
Swix 2 eller 3 Svarta gummihjul

Länk till rekommendationer från Svenska Skidförbundet


NY SWENOR FIBREGLASS/FIBERGLASS

Med nya gafflar Oktober, 2017
Swenor Fibreglass av 2018 års modell rullar nu ut i butikerna, då befintlig modell såldes slut snabbare än beräknat. Den stora skillnaden, förutom designen, är de nya starkare gafflarna i aluminium som också gör rullskidan lättare och lite kortare.
Som kuriosa kan nämnas att rullskidans namn har ändrats från Brittisk stavning (Fibreglass) till Amerikansk (Fiberglass).

www.swenor.com

Swenor Fibreglass 2018


RULLSKIDÅKNING PÅ MALLORCA

Förläng rullskidsommaren Augusti, 2017
Fredrik Erixon, bl.a. grundare av träningsgruppen CCC1000, ger här lite tips om rullskidåkning på Mallorca:

Rullskidor på Mallorca:
- Ta med dig alla rullskidsprylar till ön.
- Hitta rätt runda att åka rullskidor på. Mallorca är anpassad för cykling, inte rullskidor.
- Var beredd på att det är varmt.
På filmen nedan ger Fredrik tips om en av sina favoritrundor på Mallorca.

Langdskidakning.info


RULLMOTSTÅNDSMÄTARE TILL RULLSKIDOR

Erik Wickström Augusti, 2017
Erik Wickström har tagit del av en rapport från fyra Linköpingsstudenter, som har byggt en rullmotståndsmätare till rullskidor. Läs hela presentationen på hans sida via länken nedan.
Från Eriks kommentarer: Exempelvis att det tar ca 5 min till att rullmotståndet stabiliserat sig. Det kan alltså t ex vara idé att köra på sina rullskidor för tester/tävlingar 5 min innan det är dags att maxa, men mer är inte nödvändigt. Man kunde också se hur motståndet ökar med minskad temperatur (vilket man märker på hösten).

erikwickstrom.se


NYTT FRÅN ALPINA

Racing Combi Juli, 2017
Helt ny modell av Alpinas Racing Combi pjäxa. Perfekt för rullskidåkning här i norra Europa med vårt växlande klimat.
Nya Alpina R Combi har ett vattentätt yttertyget som andasandas! Pjäxan är mjuk och följsam och ger en bra känsla i framför allt diagonalåkningen, samt bra stabiltet vid både rullskid- och ländskidåkning.
Modellen passar både breda som smala fötter.

Alpinasports.com

Alpina RCO


VÄTSKESYSTEM

3 vätskebälten från Silva Juli, 2017
Lagom till Vasaloppet kom Silva med ett komplett västesystem bestånde av tre olika modeller. Perfekta för oss rullskidåkare under sommarens varma dagar.
Modellerna är följande:
- Distance Frost en flaskhållare med en köld-/värmeisolerad flaska.
- Distance Ski, typ en midjebältesflaska med skruvkork. Bra passform då flaskan är tunn och bred för att ligga nära kroppen. Bra med extrautrymme och även gummiband för att fästa gelförpackningar.
- DIstance Free, med inbyggd behållare och isolerad slang. Bra med extrafickor och även här gummiband för att fästa gelförpackningar.

Silva

Sila vätskesystem


SEEDNINGSLOPP

på rullskidor till Vasaloppet Juni, 2017
I sommar kommer antalet rullskidstävlingar som är seedningsgrundande till Vasaloppet i rullskidor att utökas. Vasaloppet har tillsammans med Svenska Skidförbundets arbetesgrupp för rullskidor under vintern och våren arbetat med att utöka antalet seedningsgrundande tävlingar på rullskidor. Efterfrågan från både rullskidsarrangörer och åkare har funnits i flera år. Tillsammans har det nu beslutats att ett licenssystem för seedningsgrundande rullskidstävlingar införs.

Sommaren 2017 och 2018 har följande rullskidstävlingar tilldelats licens:
Alliansloppet
Bessemerrullen
Nybrorullen
UVK-rullen

Samtliga tävlingar kommer att genomföras med långsamma hjul typ 2 och vara minst 40 km långa. Det kommer maximalt vara möjligt att seeda sig till startled 1 på tävlingarna.

Skidor.com


RACEFOX

Nu med 4 månaders aktiveringkod Juni, 2017
Racefox analyserar dina rörelser, hittar din potential och hjälper dig att utvecklas.
Racefox består av ett sensorbälte och en telefonapp:
- Sensorbältet innehåller pulsband och sensorer som mäter hur bålen accelererar i tre dimensioner genom inbyggda rörelsesensorer.
- Telefonappen, Coachen, är en app som tolkar sensorbältets rörelsemätningar, ger dig feedback i realtid, djupgående statistik för varje moment i din åkning och personaliserade träningsråd. Utöver rörlelsedata får du även information om snittpuls och fart på inställt distansintervall. Perfekt kombination med hörlurar, då man får röstfeedback och inte behöver titta på klockan.

Hur den fungerar- Racefox utgår från rörelsernas epicentrum
Racefox mäter hur bålen accelererar i tre dimensioner genom ett bälte med inbyggda rörelsesensorer. Baserat på dessa mätningar kan programvaran i appen automatiskt extrahera ut nyckeltal ur din rörelsedata.

Värdefull analys – oavsett nivå
Racefox har utvecklats tillsammans med åkare av varierande förmåga, från nybörjare till Lager 157 Ski Team och testning tillsammans med Svenska Skidlandslaget. För att förstå skidåkning även på forskningsnivå har vi samarbetat med Nationellt Vintersportcenter i Östersund.

Racefox med med 4 månaders aktiveringkod går att köpa på: Rullskidcenter.se

Racefox med 4 måmnader


AE FLEX

Uppgradera rullskidans stomme April, 2017
AE Roller Skis introducerar i år AE FLEX. Ett system dom gör det möjligt att uppgradera/byta stommen på ett urval av AE Roller skis rullskidor.

De klassiska modellerna AE Classic, Classic Junior, Nordic och Elite är alla utrustade med AE FLEX systemet.
Detta ger dig möjlighet att uppgradera stomme efterhand som du utvecklas.

- AE Classic Junior åkaren växer och uppgraderar till AE Classic stommen.

- AE Classic åkaren fill förbättra komforten ytterliggare och uppgraderar till AE Elite trästommen.

Handhavandet är enkelt. Man skruvar bara loss gafflar, med monterade hjul, och bindning från stommen och skruvar sedan på dem på den nya förborrade stommen.

Läs mer om AE FLEX och modellerna på: www.rullskidor.info

AE Flex

AE ROLLER SKIS

Firar 40 år med flera nya rullskidmodeller Mars, 2017
AE Roller Skis, ett av Sveriges äldsta rullskidmärke, fyller 40 år i år.
Detta firas med flera nya rullskidmodeller.

De nya klassiska rullskidmodellerna är:
AE Elite: Rullskida med trästomme och mycket hög komfort
AE Hunter: Aluminiumstomme som passar förstagångsköparen till en billig peng
AE Nordic: En gå-på-tur-rullskida med lägre fart
AE Junior: Favoriten AE Classic fast med en kortare och mer hanterbar stomme för de yngre åkarna

Sedan tidigare finns AE Classic med i modellprogrammet.

De nya skaterullskidorna är:
AE Skate: En trevlig skaterullskida till bra pris
AE Skate: Junior En trevlig skaterullskida till bra pris för de yngre åkarna

Flera av modellerna finns även att få med fabriksmonterad broms.

Läs mer om modellerna på: www.rullskidor.info

AE Roller Skis 40 år - 2017

RULLSKIDOR 2017

Nyheter från ISPO mässan Februari, 2017
Europas största sportmässa har precis stängt. Vi var på plats och här är en sammanfattning.

ISPO 2017

Läs mer här...