RULLSKIDOR: PAKET

Välkommen till portalen för alla rullskidåkare RULLSKIDOR.SE

Val av rullskidor

Du kommer att tillbringa många timmar på dina rullskidor och det är därför extra viktigt att du väljer rullskidor med både bra komfort och stabilitet. Värt att veta är att dessa rullskidor inte behöver vara dyrare. Under senare år har det kommit fram flera nya tillverkare av rullskidor och deras rullskidor verkar mest vara framtagna för rullskidbanor med väldigt fin asfalt. På normal svensk asfalt börjar de vibrera och tröttar ut fötterna. Man kan enkelt sammanfatta utbudet med att om man köper rullskidor från någon av de tre ursprungliga tillverkarna i Sverige så får man riktigt bra rullskidor:
- Swenor - Idag ett norskt märke (tidigare svenskt) som varit med i många år. I stort sett alla modeller erbjuder bra komfort och stabilitet. Undvik Touring rullskidan med aluminiumfälgar, då den vibrerar, utan välj någon från Touring Plus och uppåt.
- Elpex – Svensk tillverkare som härstammar från gamla Swedski rullskidan. Wasa 610 är den klassiska modellen med bra stabilitet. Kan även fås med bättre vibrationsdämpning i Wasa Evolution modellen. Team och Evolution modellerna har lite smalare hjul som gör dem lite instabilare, men har en bra komfort.
- AE Roller skis – svensk mindre tillverkare som tillverkat rullskidor sedan 1977. Flera nya modeller i samband med 40 års jubiléet, och samtliga med samma stabila som störupptagande hjul. AE Classic modellen är trotjänaren som även har stötupptagande hjulupphängning för ytterligare komfort. Från i år även uppgraderingsbar till trä/fiberglas-stomme i samband med att du utvecklas som åkare.

Rekommendationer:

Swenor Touring Plus – Mycket prisvärd, bra stabilitet och god komfort.
Swenor Alutech – Mellanprisrullskida med mycket bra stabilitet och god komfort.
Swenor Fibreglas/Finstep - Dyrare rullskida med mycket bra stabilitet och mycket god komfort.
Elpex Wasa 610 - Mellanprisrullskida med mycket bra stabilitet och god komfort. Kan även fås med förmonterad broms.
Elpex Wasa Evolution - Dyrare rullskida med mycket bra stabilitet och god komfort.
Elpex Team 610 - Mellanprisrullskida med bra stabilitet och god komfort.
AE Hunter - Mycket prisvärd bra stabilitet och god komfort.
AE Classic - Mellanprisrullskida med mycket bra stabilitet och mycket god komfort. Kan även fås med förmonterad broms.
AE Elite - Dyrare rullskida med mycket bra stabilitet och mycket god komfort.

Val av pjäxor

För stabilitetens och trygghetens skull rekommenderas verkligen pjäxor av modellen kombipjäxor. Pjäxor, som är högre än de vanliga pjäxorna för klassisk stil, ger dig extra stabilitet. Kombipjäxor finns både som sommar- och vinterpjäxor. För förstagångsköparen rekommenderas att kan börjar med en vinterpjäxa. Det blir många rullskidrundor med fuktiga vägbanor, vilket kräver att pjäxan tål sämre väder och kan torkas av.

Även på längdskidorna känner man sig tryggare med kombipjäxorna. Den extra stabiliteten är bra i nedförsbackar eller då spåren är dåliga eller obefintliga, vilket fler som startat långt bak i Vasaloppet råkat ut för då och då.

Val av bindning

Naturligtvis väljer man en bindning som skall passa pjäxans sula. Tänk på att rullskidbindningen utsätts för smuts och grus, så ju mindre antal mekaniskt rörliga delar desto bättre.

Val av stavar

Stavarna för rullskidåkning är av samma typ som vinterstavar, fast utrustade med extra hårda metallspetsar för att de ska greppa i asfalten. Med tanke på kraften i isättningen i asfalten är det viktigt att man väljer rätt stavstyvhet på staven. Detta för att stötarna inte ska generera värk i armbågar och axlar vid rullskidåkningen. Om staven är mjukare så absorberar den stöten bättre. Rekommendation: Börja med en billigare stav som inte är för styv. Då stavar även är en förbrukningsvara, så är det inte fel att börja med de billigare varianterna.

Skydd och tillbehör

Hjälm – Hjälm är ett måste.
Handskar - Skyddar både mot blåsor och handflator vid ett eventuellt fall.
Diamantbryne – En liten, smidig fil för att slipa asfaltsspetsarna som verkligen rekommenderas. Spetsarna skall vara vassa för att ge bästa grepp i asfalten. Det finns inget värre än när staven börjar slinta och man har brynet hemma.